Sprawdż czy punkt A należy do wykresu funkcji F

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mrowa93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 4 razy

Sprawdż czy punkt A należy do wykresu funkcji F

Post autor: mrowa93 »

Sprawdź czy punkt \(\displaystyle{ A= \left( \sqrt{2} -2 , 3+ \sqrt{2} \right)}\) należy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ F(x)= \frac{2x+3}{x+1}}\)
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 19:11 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenie w jednych klamrach [latex][/latex].
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Sprawdż czy punkt A należy do wykresu funkcji F

Post autor: mat_61 »

Podstaw za x pierwszą współrzędną punktu i sprawdź czy wartość funkcji odpowiada drugiej współrzędnej.
mrowa93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 8 wrz 2011, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Podziękował: 4 razy

Sprawdż czy punkt A należy do wykresu funkcji F

Post autor: mrowa93 »

ja to zrobiłem tak że za x to pierwsze a za f(x) to 2 czyli punkt y i wyszło 0=0 czyli dobrze ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Sprawdż czy punkt A należy do wykresu funkcji F

Post autor: mat_61 »

Tak (pomijając sformułowanie napisanego przez ciebie zdania).
ODPOWIEDZ