rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \log _ {4} \sqrt{x} + \frac{1}{2} \log _ {4}(x+4) = \frac{5}{4}}\)
jak zamienić to \(\displaystyle{ \frac{5}{4}}\) na logarytm?
jak zamienić to \(\displaystyle{ \frac{5}{4}}\) na logarytm?
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 17:45 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol logarytmu: \log.
Powód: Symbol logarytmu: \log.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
rozwiąż równanie
A po co? Doprowadź do postaci \(\displaystyle{ \log_a y = c}\) i z definicji dalej.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 17:35 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
rozwiąż równanie
No to z własności to wiadomo ale jak mam przyrównać stronami skoro nie mam po drugiej stronie logarytmu.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \log_a b = c \Leftrightarrow a^c=b}\) przy odpowiednich założeniach. Wykorzystaj to w tym, co Ci napisałem.
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 17:47 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
rozwiąż równanie
no to mam:
\(\displaystyle{ 4^{ \frac{5}{4} } = \sqrt{x(x+4)}}\)
\(\displaystyle{ 4 ^{ \frac{5}{2} }= x(x+4)}\)
i jak obliczyć lewą stronę
\(\displaystyle{ 4^{ \frac{5}{4} } = \sqrt{x(x+4)}}\)
\(\displaystyle{ 4 ^{ \frac{5}{2} }= x(x+4)}\)
i jak obliczyć lewą stronę
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
rozwiąż równanie
ale chodzi mi dokładnie \(\displaystyle{ 4^{ \frac{5}{2} }}\)
nie było pytania już wiem dzięki, po wakacjach się trochę zapomniało
nie było pytania już wiem dzięki, po wakacjach się trochę zapomniało
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy