Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
conseil
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: conseil »
Cześć,
mam takie równanie i nie wiem gdzie robię błąd:
\(\displaystyle{ x^{2}(2x-3)(x+2) = x^{3} -2x^{2} \\
x^{2}(2x^{2} + 4x -3x -6) = x^{2}(x-2) \\
x^{2}(2x^{2} +x - 6) -x^{2}(x-2) = 0 \\
x^{2}(2x^{2}+x-6-x+2) = 0 \\
x^{2}(2x^{2} -4) = 0 \\
x^{2} = 0 \ \vee \ x^{2} = 2}\)
Chyba w 4 linijce jest błąd. Jak powinno być?
-
tito1977
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 23 maja 2011, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Post
autor: tito1977 »
wygląda dobrze, a co ci nie pasuje?
-
conseil
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: conseil »
Potem mam:
\(\displaystyle{ x^{2} = 2 \\
x = \sqrt{2} \ \vee \ x = - \sqrt{2}}\)
Podstaw sobie i zobacz, że się nie zgadza.
-
tito1977
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 23 maja 2011, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Post
autor: tito1977 »
nie wiem jak podstawiasz ale mi wszystkie rozwiązania spełniają równanie 1
-
conseil
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: conseil »
Faktycznie, źle podstawiłem, czyli jednak dobrze zrobiłem. (dobrze, że nie na odwrót )
Dzięki za sprawdzenie.