ekstrema spr

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
hlejen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 paź 2010, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki

ekstrema spr

Post autor: hlejen »

witam,
\(\displaystyle{ f(x)=\left| x\right|(x-1)^{2} \\
1) \begin{cases}x<0 \\- x(x-1)^{2} \end{cases} \\
2) \begin{cases}x \ge 0 \\ x(x-1)^{2}\end{cases} \\
1)f'(x)=(x-1)(-3x+1)
f'(x)=0 \Leftrightarrow x= \frac{1}{3} \vee x=1 \\
\begin{cases}x<0 \\ x= \frac{1}{3} \vee x=1 \end{cases}}\)

brak ekstremum nie x nie spelniaja zalozen
\(\displaystyle{ 2) f'(x)=(x-1)(3x-1)
\begin{cases}x \ge 0 \\ x=1 \vee x= \frac{1}{3} \end{cases}}\)

Dobrze wyznaczone eksttrema?
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2011, o 11:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

ekstrema spr

Post autor: fon_nojman »

Na razie dobrze wyznaczyłeś punkty stacjonarne, nie sprawdziłeś czy to są ekstrema.
ODPOWIEDZ