Witam!
Nie mogę sobie poradzić z jednym zadaniem proszę o wyjaśnienie bądź rozwiązanie.
zad. Znajdź równanie asymptoty podanej funkcji i współrzędne punktów przecięcia jej wykresu z osiami układu współrzędnych.
\(\displaystyle{ y=log _{2} (16x)}\)
\(\displaystyle{ y=3-ln x}\)
o ile nie mam problemu z znalezieniem asymptoty to nie wiem jak znaleźć punkty przecięcia
na razie przyrównałem pierwszą funkcję do zera dla osi OX, ale co dalej z nią zrobić?
\(\displaystyle{ 0=log_{2}(16x)}\)
Przy osi OY wydaje mi się, że nie ma punktu przecięcia, dla \(\displaystyle{ y=log _{2} (16x)}\)
Wyznaczanie współrzędnych punktów przecięcia, funkcje log.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Wyznaczanie współrzędnych punktów przecięcia, funkcje log.
\(\displaystyle{ 0=log_{2}(16x)}\)
\(\displaystyle{ 2^0=16x}\)
\(\displaystyle{ x=?}\)
\(\displaystyle{ 2^0=16x}\)
\(\displaystyle{ x=?}\)
Masz rację, \(\displaystyle{ x}\) musiałby równać się \(\displaystyle{ 0}\), a \(\displaystyle{ x=0}\) nie należy do dziedziny.Przy osi OY wydaje mi się, że nie ma punktu przecięcia, dla \(\displaystyle{ y=log _{2} (16x)}\)