Wyznacz liczbę n. Spr

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
victor-junior1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 82 razy

Wyznacz liczbę n. Spr

Post autor: victor-junior1 »

Jeżeli podzielimy liczbę \(\displaystyle{ n}\) przez \(\displaystyle{ 6}\) , otrzymamy iloraz \(\displaystyle{ k}\) iresztę \(\displaystyle{ r}\). Wyznacz liczbę \(\displaystyle{ n}\).

\(\displaystyle{ k=7 , r=13}\)

Rozwiązanie:

\(\displaystyle{ 6k + r = 6 \cdot 13 + 5= 78 + 5= 83}\)

Jest dobrze?

Z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 18:45 przez victor-junior1, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyznacz liczbę n. Spr

Post autor: piasek101 »

Skąd masz (13) ?
victor-junior1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 82 razy

Wyznacz liczbę n. Spr

Post autor: victor-junior1 »

Pomyłka.
k=13

Jest dobrze teraz?
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Wyznacz liczbę n. Spr

Post autor: Majeskas »

Przy poniższych danych jest dobrze.

\(\displaystyle{ k=13}\)

\(\displaystyle{ r=5}\)
ODPOWIEDZ