Witam, mam pewne zadanie do wykonania lecz sobię z nim nie radzę, z resztą logarytmów w szkole za dużo nie było.
Treść zadania:
Wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 4\log_2 5}\) wynosi:
Pod zadaniem mam do wybrania odpowiedzi lecz chodzi mi tutaj o rozwiązanie.
Mógł by ktoś to dla mnie rozpisać z krótkim wyjaśnieniem co i jak liczyć ?
Wartość wyrażenia - co i jak ?
Wartość wyrażenia - co i jak ?
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 15:39 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa LaTeX-a
Powód: Poprawa LaTeX-a
Wartość wyrażenia - co i jak ?
"Konkretnej" wartości jak np. liczba wymierna typu \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) czy podobnej ten logarytm nie ma. Pewnie w odpowiedziach są inne logarytmy.
\(\displaystyle{ 4\log_25=\log_25^4=\log_2 625}\)
\(\displaystyle{ \log_2 625=y\iff 2^y=625}\)
Wśród potęg dwójki mamy w pobliżu \(\displaystyle{ 2^9=512,\;2^{10}=1024}\), więc ten logarytm ma wartość pomiędzy \(\displaystyle{ 9}\) a \(\displaystyle{ 10.}\)
\(\displaystyle{ 4\log_25=\log_25^4=\log_2 625}\)
\(\displaystyle{ \log_2 625=y\iff 2^y=625}\)
Wśród potęg dwójki mamy w pobliżu \(\displaystyle{ 2^9=512,\;2^{10}=1024}\), więc ten logarytm ma wartość pomiędzy \(\displaystyle{ 9}\) a \(\displaystyle{ 10.}\)
Wartość wyrażenia - co i jak ?
Dzięki za poprawienie zapisu.
Co do zadania to w odpowiedziach są liczby 5,10,25 i \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Rozumiem, ze odpowiedź to 10 ?
Jeszcze, co do Twojego rozwiązania to nie rozumiem do końca. Początek jest zrozumiały lecz co zrobić dalej aby uzyskać wynik 10 ? (o ile to on jest poprawną odp.).
Co do zadania to w odpowiedziach są liczby 5,10,25 i \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Rozumiem, ze odpowiedź to 10 ?
Jeszcze, co do Twojego rozwiązania to nie rozumiem do końca. Początek jest zrozumiały lecz co zrobić dalej aby uzyskać wynik 10 ? (o ile to on jest poprawną odp.).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wartość wyrażenia - co i jak ?
szw1710 pisze: więc ten logarytm ma wartość pomiędzy \(\displaystyle{ 9}\) a \(\displaystyle{ 10.}\)
Zatem jak widzisz, w pierwszym cytowanym, żadna z odpowiedzi nie jest poprawna.KZR pisze:Dzięki za poprawienie zapisu.
Co do zadania to w odpowiedziach są liczby 5,10,25 i \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Rozumiem, ze odpowiedź to 10 ?
Jeszcze, co do Twojego rozwiązania to nie rozumiem do końca. Początek jest zrozumiały lecz co zrobić dalej aby uzyskać wynik 10 ? (o ile to on jest poprawną odp.).