Pochodne cząstkowe I rzędu.

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
kas21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 3 wrz 2011, o 00:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 13 razy

Pochodne cząstkowe I rzędu.

Post autor: kas21 »

Oblicz \(\displaystyle{ \frac{ \partial z}{ \partial y}}\) jeżeli \(\displaystyle{ z=ye ^{2xy}}\)

\(\displaystyle{ z'_{y}=e ^{2xy}+ye ^{2xy} \cdot 2x=2xye ^{2xy}+e ^{2xy}}\)

Czy dobrze to rozwiązałam?
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2011, o 07:10 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Indeks dolny to _{}
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Pochodne cząstkowe I rzędu.

Post autor: ares41 »

Wygląda Ok.
AsiaS1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 sie 2011, o 08:52
Płeć: Kobieta
Pomógł: 9 razy

Pochodne cząstkowe I rzędu.

Post autor: AsiaS1986 »

Jest dobrze.
ODPOWIEDZ