Równanie różniczkowe, temperatura

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
armed1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 paź 2009, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 1 raz

Równanie różniczkowe, temperatura

Post autor: armed1 »

Wrzącą wodę wlano do szklanki w sali o stałej temperaturze 40 stopni C, po 15 minutach temperatura wynosiła 70 stopni C, pytanie : Kiedy temperatura spadnie do 55 stopni C?

Pomoże ktoś?
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Równanie różniczkowe, temperatura

Post autor: xiikzodz »

Wypiszę szczegółowo, żeby zminimalizować ryzyko pomyłek, ale nie gwarantuję, że ich nie będzie:

Jeśli \(\displaystyle{ T}\) to temperatura otoczenia, zaś \(\displaystyle{ T_0, T_1}\) to temperatura początkowa i końcowa odpowiednio, to stygnięcie w przedziale czasowym \(\displaystyle{ (t_0, t_1)}\) opisuje funkcja będąca rozwiązaniem zagadnienia początkowego:

\(\displaystyle{ \begin{cases}y'(t)=-k(y(t)-T)\\y(t_0)=T_0\end{cases}}\)

gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest stałą, którą należy tak dobrać, żeby \(\displaystyle{ y(t_1)=T_1}\). Najpierw rozwiązujemy więc powyższe zagadnienie początkowe w zależności od \(\displaystyle{ k}\):

Przypadek jednorodny, \(\displaystyle{ y'=-ky}\) ma rozwiązanie postaci: \(\displaystyle{ y(t)=ce^{-kt}}\), które poprawiamy do rozwiązania przypadku ogólnego np. uzmienniając stałą:

\(\displaystyle{ kT=c'(t)e^{-kt}}\)

skąd

\(\displaystyle{ c(t)=\int kT\cdot e^{kt} \mbox{d}t+c_1=Te^{kt}+c_1}\)

konsekwentnie:

\(\displaystyle{ y(t)=T+c_1e^{-kt}}\)

Po wstawieniu warunku \(\displaystyle{ y(t_0)=T_0}\), otrzymujemy:

\(\displaystyle{ c_1=(T_0-T)e^{kt_0}}\)

i w końcu rozwiązanie:

\(\displaystyle{ y(t)=T+(T_0-T)e^{k(t_0-t)}}\).

Wstawiamy teraz do tego rozwiązania warunek \(\displaystyle{ y(t_1)=T_1}\):

\(\displaystyle{ T_1=T+(T_0-T)e^{k(t_0-t_1)}}\)

skąd:

\(\displaystyle{ k=\frac{1}{t_0-t_1}\ln\frac{T_1-T}{T_0-T}}\).

Wstawiamy dane kładąc \(\displaystyle{ t_0=0, t_1=15}\):

\(\displaystyle{ k=-\frac{1}{15}\ln\frac{70-40}{100-40}=\frac{\ln 2}{15}}\)

\(\displaystyle{ y(t)=40+60\cdot \exp\left(-\frac{t\ln 2}{15}\right)}\).

Pozostaje wyznaczyć takie \(\displaystyle{ t}\), że \(\displaystyle{ y(t)=55}\):

\(\displaystyle{ 55=40+60\cdot \exp\left(-\frac{t\ln 2}{15}\right)}\)

skąd po prostych rachunkach:

\(\displaystyle{ t=30}\).
ODPOWIEDZ