Mam do obliczenia całkę:
\(\displaystyle{ \int x^{2}e^{2x}dx}\)
czy wynikiem będzie
\(\displaystyle{ x^{2} \cdot 2e^{2x}-2x \cdot 4e^{2x}-16e^{2x}}\)
całka robiona przez części
całka nieoznaczona zad.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
całka nieoznaczona zad.
a powinno:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x^{2}e^{2x}-\frac{1}{2}x \cdot e^{2x}+\frac{1}{4}e^{2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x^{2}e^{2x}-\frac{1}{2}x \cdot e^{2x}+\frac{1}{4}e^{2x}}\)