Wsp. Walcowe, całkowanie po fi

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Caueczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 wrz 2011, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wsp. Walcowe, całkowanie po fi

Post autor: Caueczka »

Witam
Mam problem z ogarnięciem całkowania po fi w całce potrójnej.Postaram sie pokazać to na przykładzie.
Mam walec ograniczony płasczyzną \(\displaystyle{ 4-x-y}\).Zamieniam więc na współrzędne walcowe i zaczynam liczyć całke. Mam problem z tym momentem :
\(\displaystyle{ \iint 4r- r^{2} \cos q -r ^{2} \sin q}\)
\(\displaystyle{ \iint 8\pi \cdot r}\)...
Prosilbym bardzo o dalej rozpisanie i objasnienie tego całkowania sin i cos po q
Wiem ze to wyglada na oczywiste ale chciałbym to zrozumiec w 100%
Z góry dzieki

up
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 18:36 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całka podwójna to \iint.
ODPOWIEDZ