funkcja pierwotna
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
funkcja pierwotna
Znajdź funckje pierwotną \(\displaystyle{ f(x)= \cos 3 x + 1}\), której wykres przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ \left( \frac{ \pi }{2}, 0 \right)}\)
Po całkowanie wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \sin x + x + C}\). Zeby znaleźć C musze podstawić punkt?
Po całkowanie wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \sin x + x + C}\). Zeby znaleźć C musze podstawić punkt?
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 10:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
Powód: Niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
funkcja pierwotna
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\sin \frac{ \pi }{2} + \frac{ \pi }{2} + C - \frac{1}{3} \sin 0 - 0 -C}\)
C mi sie redukuje, jak to powinno być poprawnie, wiem że to banał ale cóż ...
C mi sie redukuje, jak to powinno być poprawnie, wiem że to banał ale cóż ...
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 18:24 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
funkcja pierwotna
Masz zły wynik po całkowaniu, jak już wcześniej zauważył Lorek.
Policz jeszcze raz całkę
\(\displaystyle{ \int ( \cos 3 x + 1 ) \mbox{d}x}\)
Policz jeszcze raz całkę
\(\displaystyle{ \int ( \cos 3 x + 1 ) \mbox{d}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
funkcja pierwotna
dobra ale nie mam tam żadnego nawiasu i to jest źle? Chodzi wam ze +1 jest argumentem cos?? Jeżeli nie to powiedzcie gdzie jest błąd, ale go poprawcie bo nie wiem co jest źle ...
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
funkcja pierwotna
jejeku powinno być \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\sin3x}\) , przejdźmy teraz do meritum co z tym \(\displaystyle{ C}\)??
PUNKT 2.7 INSTRUKCJI LATEX-U !
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2011, o 18:28 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
funkcja pierwotna
Teraz trzeba je wyliczyć. Masz swoją pierwotną \(\displaystyle{ F(x)+C}\), a skoro ma przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\) to musi zachodzić \(\displaystyle{ F(x_0)+C=y_0}\)