Całka ogólna równania

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
moryan91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 wrz 2011, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Całka ogólna równania

Post autor: moryan91 »

Witam.
Może ktoś wyjaścić jak liczy się taką różniczkę II stopnia? Najlepiej krok po kroku lub chociaż jakimi metodami.

\(\displaystyle{ y''-10y'+25y=6\cos x}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Całka ogólna równania

Post autor: »

Najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne (czyli po prawej stronie zero) przy pomocy równania charakterystycznego, a następnie metodą przewidywań (jest opisana na forum w Kompendium Analizy) znajdujesz rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego.

Q.
moryan91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 wrz 2011, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Całka ogólna równania

Post autor: moryan91 »

Zapisuję równanie jednorodne, później charakterystyczne i wyznaczam pierwiastki.

Dla \(\displaystyle{ y''-10'+25=0}\)
\(\displaystyle{ r _{0} =5}\)

W jaki sposób wyznaczam \(\displaystyle{ CORJ}\)?

Edit:
Już wiem
ODPOWIEDZ