Mam pewien problem ze zrobieniem jednego zadania .
Treść zadania:
"Ustal, jakie to liczby (zapisz je w systemie dziesiątkowym)"
Przykład
\(\displaystyle{ 100 _{(2)}}\)
Moje pytanie: Mógłby ktoś dać przykład chociaż jeden przykład jak ma wyglądać rozwiązanie tego działania?
Na obojętnie jak opartych liczbach ...
Problem z zrozumieniem polecenia w zadaniu .
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Problem z zrozumieniem polecenia w zadaniu .
Przykład:
\(\displaystyle{ 10110_{(2)}=0 \cdot 2^0+1 \cdot 2^1+1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^3+1 \cdot 2^4=22_{(10)}}\)
\(\displaystyle{ 10110_{(2)}=0 \cdot 2^0+1 \cdot 2^1+1 \cdot 2^2+0 \cdot 2^3+1 \cdot 2^4=22_{(10)}}\)