\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{1}{2}} \frac{1}{x \cdot ( \ln x ) ^{2} } \mbox{d}x \\
\int\frac{6x ^{2} +4}{\cos ^{2}(x ^{3}+2x) } \mbox{d}x}\)
potrzebna pomoc w rozwiązaniu całek (najlepiej metoda przez podstawienie) Z góry dziękuje
rozw całek
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 1 wrz 2011, o 23:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: aaaaa
- Podziękował: 3 razy
rozw całek
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 15:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
rozw całek
1. Podstaw \(\displaystyle{ t=\ln x}\)
2. Podstaw \(\displaystyle{ t=x^3+2x.}\) Wtedy w liczniku masz \(\displaystyle{ 6x^2+4=2(x^3+2x)'}\) co pozwala na ładne scałkowanie przez podstawienie, a otrzymana całka będzie podstawowa - wzór podaje się na wykładzie.
2. Podstaw \(\displaystyle{ t=x^3+2x.}\) Wtedy w liczniku masz \(\displaystyle{ 6x^2+4=2(x^3+2x)'}\) co pozwala na ładne scałkowanie przez podstawienie, a otrzymana całka będzie podstawowa - wzór podaje się na wykładzie.