Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami \(\displaystyle{ z=x ^{2}+y ^{2}}\) i \(\displaystyle{ z=2- \sqrt{x ^{2}+y ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ (z \ge x ^{2}+y ^{2}, z \le 2- \sqrt{x ^{2}+y ^{2} } )}\)
Objętość bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 20 cze 2009, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Objętość bryły
Bryła jest obrotowa. Wstaw \(\displaystyle{ y=0}\) i narysuj w układzie \(\displaystyle{ zx}\) odpowiednie krzywe. Teraz obróć dookoła osi \(\displaystyle{ z,}\) a będziesz wiedzieć, co to za bryła. Zastosuj współrzędne biegunowe.
Odp. \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}.}\)
Odp. \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}.}\)