całka podwójna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
widowisko3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 20 cze 2009, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

całka podwójna

Post autor: widowisko3 »

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi z pomocą całki podwójnej.

\(\displaystyle{ y=\left| x\right|}\) i \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+ \frac{3}{2}}\)
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

całka podwójna

Post autor: Lider Artur »

Na początku narysuj sobie ten obszar i spróbuj go opisać za pomocą x i y.
ODPOWIEDZ