Wrzesień się zaczął i już męczą ;x
1. Dla jakich wartości parametru m: \(\displaystyle{ f(x)= \frac{- x^{2}+8x-20}{mx^{4}-2(m+1)x^{2}+m+3}}\) do dziedziny funkcji f nie należy jedna liczba rzeczywista.
2. Dla jakich \(\displaystyle{ m \in R}\) funkcja posiada dwa różne miejsca zerowe:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} x \ dla \ x \le 3 \\ x^{2}-6mx+3m^{2}-2m+2 \ dla \ x>3 \end{cases}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Dla jakiego parametru m...
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Dla jakiego parametru m...
1. Czyli mianownik musi mieć jeden pierwiastek rzeczywisty
2. W pierwszym przypadku miejsce zerowe już jest, czyli w drugim przypadku musi być jedno miejsce zerowe i musi być różne od zera
2. W pierwszym przypadku miejsce zerowe już jest, czyli w drugim przypadku musi być jedno miejsce zerowe i musi być różne od zera
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
Dla jakiego parametru m...
Do tych samych wniosków doszedłem sam, lecz przy dalszej próbie wyznaczania szukanych pierwiastków oraz miejsc zerowych otrzymywalem same zbiory puste, a w pewnych przypadkach nie umialem zapisać odpowiednich założeń, dlatego prosiłbym aby ktoś mi to rozpisal .
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Dla jakiego parametru m...
1. Zauważ, że tą liczbą musi być 0. Gdyby liczba k była pierwiastkiem mianownika, to liczba -k także, więc po prostu wartość mianownika w zerze musi być równa 0.-- 4 wrz 2011, o 08:32 --2. \(\displaystyle{ x^{2}-6mx+3m^{2}-2m+2=0}\)
To równanie musi mieć jedno miejsce zerowe, w punkcie większym od 3 lub dwa miejsca zerowe, przy czym jedno mniejsze lub równe 3
Czyli albo \(\displaystyle{ \Delta = 0 \wedge \frac{-b}{2a}>3}\)
Albo:
\(\displaystyle{ \Delta>0 \wedge \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} \le 3 \wedge \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} > 3}\)
To równanie musi mieć jedno miejsce zerowe, w punkcie większym od 3 lub dwa miejsca zerowe, przy czym jedno mniejsze lub równe 3
Czyli albo \(\displaystyle{ \Delta = 0 \wedge \frac{-b}{2a}>3}\)
Albo:
\(\displaystyle{ \Delta>0 \wedge \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} \le 3 \wedge \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} > 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
Dla jakiego parametru m...
Z tego drugiego gdy mam obliczyć \(\displaystyle{ \frac{-b-\sqrt{\Delta} }{2a} \le 3 \wedge \frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a} > 3}\)
to posiadam: \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{6m-\sqrt{3m^{2}+m-1} }{2} \le 3 \\ \frac{6m+\sqrt{3m^{2}+m-1}}{2}>3 \end{cases}}\)
Z czego wychodzą mi dziwne liczby, właściwie to nie jestem pewny do zapisu tej delty, jakbyś mógł jeszcze sprawdzić poprawność mojego zapisu.
Z pierwszej części powyższego układu otrzymałem: \(\displaystyle{ m \in \left( - \infty , \frac{71- \sqrt{445} }{66} \right) \cup \left( \frac{71+ \sqrt{445} }{66}, \infty \right)}\)-- 5 wrz 2011, o 14:14 --Uporałem się z zadaniami, dzięki za pomoc.
Zamykam temat.
to posiadam: \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{6m-\sqrt{3m^{2}+m-1} }{2} \le 3 \\ \frac{6m+\sqrt{3m^{2}+m-1}}{2}>3 \end{cases}}\)
Z czego wychodzą mi dziwne liczby, właściwie to nie jestem pewny do zapisu tej delty, jakbyś mógł jeszcze sprawdzić poprawność mojego zapisu.
Z pierwszej części powyższego układu otrzymałem: \(\displaystyle{ m \in \left( - \infty , \frac{71- \sqrt{445} }{66} \right) \cup \left( \frac{71+ \sqrt{445} }{66}, \infty \right)}\)-- 5 wrz 2011, o 14:14 --Uporałem się z zadaniami, dzięki za pomoc.
Zamykam temat.
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2011, o 11:44 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.