Wyznaczanie współczynnika

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Wyznaczanie współczynnika

Post autor: Petermus »

Pierwiastki\(\displaystyle{ x_{1} i x_{2}}\) równania\(\displaystyle{ x^{2}-3dx+d^{2}=0}\)spełniają zależność \(\displaystyle{ x_{2}^{2}+x_{2}^{2}=1,75}\). Wyznacz współczynnik d.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Wyznaczanie współczynnika

Post autor: tatteredspire »

PETERMUS pisze:Pierwiastki\(\displaystyle{ x_{1} i x_{2}}\) równania\(\displaystyle{ x^{2}-3dx+d^{2}=0}\)spełniają zależność \(\displaystyle{ x_{2}^{2}+x_{2}^{2}=1,75}\). Wyznacz współczynnik d.
A nie powinno być \(\displaystyle{ x_1,x_2}\)? Jeśli tak, to

\(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}=(x_1+x_2)^2 -2x_1x_2}\) i dalej wzory Viete'a
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2011, o 18:50 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Wyznaczanie współczynnika

Post autor: Lider Artur »

\(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}=x_{1}^{2}+2x_{1}x_{2}+x_{2}^{2}-2x_{1}x_{2}=(x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}}\)
i dalej wzory Viete'a
ODPOWIEDZ