Witam, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań
1.\(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)} \frac{y}{x-y}}\) granica nie istnieje ponieważ...
2.\(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,4)} \frac{x}{\tg(xy)}=}\) ... ponieważ ...
Granice podwójne
Granice podwójne
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 21:30 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Arst
- Użytkownik
- Posty: 767
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
Granice podwójne
W pierwszym weź ciągi: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n}, \frac{2}{n}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n^2} , \frac{3}{n^2} \right)}\)
W drugim zdaje się, że wystarczy wziąć takie coś: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n}, 4+\frac{1}{n}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n^2}, 4+\frac{4}{n^2}\right)}\)
W drugim zdaje się, że wystarczy wziąć takie coś: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n}, 4+\frac{1}{n}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n^2}, 4+\frac{4}{n^2}\right)}\)
Granice podwójne
Nie bardzo rozumiem...Jakbyś mógł dokładnie wytłumaczyć bo mam lekkie problemy z tymi granicami podwójnymi
- Arst
- Użytkownik
- Posty: 767
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
Granice podwójne
Wytłumaczę na przykładzie pierwszym. Zauważ, że oba podane przeze mnie ciągi są zbieżne do 0. Jeśli w miejsce x i y funkcji wstawisz odpowiednie ciągi \(\displaystyle{ (x_n,y_n)=\left( \frac{1}{n}, \frac{2}{n}\right)=\left( \frac{1}{n^2} , \frac{3}{n^2} \right)}\), to otrzymasz, przy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) pewną granicę. Podobnie postępujesz z drugim ciągiem i przechodzisz do granicy. Fakt, że te granice będą różne, świadczy o tym, że granica podwójna nie istnieje.