Mam problem z następującą różniczką:
\(\displaystyle{ (x+y)\mbox{d}x+x\mbox{d}y=0}\)
Jeżeli ktoś potrafi rozwiązać, to z góry dziękuję.
równanie, problem z rozwiązaniem
-
Lukasz1508
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
równanie, problem z rozwiązaniem
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 19:31 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
lukasz1804
- Użytkownik

- Posty: 4432
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie, problem z rozwiązaniem
Szkic rozwiązania
Niech \(\displaystyle{ P(x,y)=x+y, Q(x,y)=x}\). Wtedy \(\displaystyle{ \frac{\partial P}{\partial y}=1=\frac{\partial Q}{\partial x}}\), więc równanie jest zupełne.
Mamy \(\displaystyle{ F(x,y)=\int P(x,y) dx=\frac{1}{2}x^2+xy+\varphi(y)}\) i z uwagi na równość \(\displaystyle{ \frac{\partial F}{\partial y}=Q}\) dostajemy \(\displaystyle{ x+\varphi'(y)=x}\), skąd łatwo widać, że \(\displaystyle{ \varphi}\) jest funkcją stałą. Można przyjąć, że stała ta jest równa zeru.
Ogół rozwiązań stanowią zatem funkcje \(\displaystyle{ f}\) spełniające równanie \(\displaystyle{ F(x,f(x))=c}\), gdzie \(\displaystyle{ c}\) jest dowolną stałą.
Niech \(\displaystyle{ P(x,y)=x+y, Q(x,y)=x}\). Wtedy \(\displaystyle{ \frac{\partial P}{\partial y}=1=\frac{\partial Q}{\partial x}}\), więc równanie jest zupełne.
Mamy \(\displaystyle{ F(x,y)=\int P(x,y) dx=\frac{1}{2}x^2+xy+\varphi(y)}\) i z uwagi na równość \(\displaystyle{ \frac{\partial F}{\partial y}=Q}\) dostajemy \(\displaystyle{ x+\varphi'(y)=x}\), skąd łatwo widać, że \(\displaystyle{ \varphi}\) jest funkcją stałą. Można przyjąć, że stała ta jest równa zeru.
Ogół rozwiązań stanowią zatem funkcje \(\displaystyle{ f}\) spełniające równanie \(\displaystyle{ F(x,f(x))=c}\), gdzie \(\displaystyle{ c}\) jest dowolną stałą.
-
Lukasz1508
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 2 wrz 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
-
[pawciu]
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 3 gru 2010, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nieznana
- Podziękował: 16 razy
równanie, problem z rozwiązaniem
Czy można rozwiązać to równanie jako jednorodne \(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=f( \frac{y}{x})}\) ??
-
lukasz1804
- Użytkownik

- Posty: 4432
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy