równanie ruchu, przyspieszenie bloczka
równanie ruchu, przyspieszenie bloczka
Proszę o pomoc w następującym zadaniu : sformułuj i rozwiąż różniczkowe równanie ruchu w sytuacji podanej na rysunku: . Forma przykładu dokładnie taka jaka ją mi zadano.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 9 sie 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 10 razy
równanie ruchu, przyspieszenie bloczka
\(\displaystyle{ 2m \cdot a = 2m \cdot g - k \cdot x - T _{toczne}}\)
...zgodnie z powyższym równaniem, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x'' = g - \frac{k}{2m} \cdot x - \frac{T _{toczne} }{2m}}\)
\(\displaystyle{ x'' = g - \frac{1}{2} \omega ^{2} \cdot x - \frac{T _{toczne} }{2m}}\)
Założyłem oczywiście, że blok jest nieruchomy i ma możliwość kręcenia się wokół własnej osi. W tym równaniu pominąłem tylko jedno zagadnienie, a mianowicie... wpływ sił bezwładności bloku na przyspieszenie ciała \(\displaystyle{ x''(t)}\)... Jeśli ktoś jest w stanie niech poprawi moje równanie o te zagadnienie...
Pozdrawiam!
...zgodnie z powyższym równaniem, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x'' = g - \frac{k}{2m} \cdot x - \frac{T _{toczne} }{2m}}\)
\(\displaystyle{ x'' = g - \frac{1}{2} \omega ^{2} \cdot x - \frac{T _{toczne} }{2m}}\)
Założyłem oczywiście, że blok jest nieruchomy i ma możliwość kręcenia się wokół własnej osi. W tym równaniu pominąłem tylko jedno zagadnienie, a mianowicie... wpływ sił bezwładności bloku na przyspieszenie ciała \(\displaystyle{ x''(t)}\)... Jeśli ktoś jest w stanie niech poprawi moje równanie o te zagadnienie...
Pozdrawiam!