Witam, mam problem z poniższym zadaniem, totalnie nie wiem jak się do niego zabrać, będę wdzięczny za każdą pomoc.
Z odcinka \(\displaystyle{ [0,2]}\) wybrano losowo liczbę x. Policz prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P\left(\min\{x,1\} < a\right)}\).
Prawdopodobieństwo geometryczne z parametrem ?
Prawdopodobieństwo geometryczne z parametrem ?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 18:08 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach[latex][/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klamrach
Prawdopodobieństwo geometryczne z parametrem ?
Zakładając \(\displaystyle{ a \ge 1}\) otrzymamy prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P= \frac{7}{8}}\), a zakładając \(\displaystyle{ a < 1}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ P= \frac{1}{8}}\). Jeżeli wyniki podałem dobre to jest to całe rozwiązanie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne z parametrem ?
Nie, rozwiązanie nie jest poprawne. Przedstaw rozumowanie, to będzie można wskazać błąd.
Alternatywnie: zauważ, że jaki by nie był \(\displaystyle{ x}\), to \(\displaystyle{ \min \{ x,1\} \le 1}\).
Q.
Alternatywnie: zauważ, że jaki by nie był \(\displaystyle{ x}\), to \(\displaystyle{ \min \{ x,1\} \le 1}\).
Q.
Prawdopodobieństwo geometryczne z parametrem ?
Mój tok rozumowania, narysowałem sobie w układzie współrzędnych obszar \(\displaystyle{ [0,2]\times [0,2]}\). poprowadziłem linie przez punkt \(\displaystyle{ [1,1]}\) , \(\displaystyle{ |\Omega | =4}\), prawdopodobieństwo dla \(\displaystyle{ a < 1}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2} /4 = \frac{1}{8}}\). Jak możesz to napisz rozwiązanie i napisz co się skąd wzięło bo jak widać moje rozumowanie jest złe.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 23:05 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne z parametrem ?
Dlaczego tak, skoro punkt \(\displaystyle{ x}\) losujemy z odcinka, a nie z kwadratu?michal89 pisze:Mój tok rozumowania, narysowałem sobie w układzie współrzędnych obszar \(\displaystyle{ [0,2]\times [0,2]}\).
Q.
Prawdopodobieństwo geometryczne z parametrem ?
Zasugerowałem się innym zadaniem które robiłem , z tym że faktycznie teraz widzę ze tam się losowało punkt a tutaj liczbę i przez to reszta mojego rozumowania poległa.