Mam problem z takim zadaniem:
Dane są wierzchołki czworościanu: \(\displaystyle{ A=(1,2,3), \ B=(-3,4,1), \ C=(1,-2,5), \ D(0,6,-1)}\). Obliczyć odległość między prostymi pr. \(\displaystyle{ AB}\) i pr.\(\displaystyle{ CD}\).
Bardzo proszę o pomoc
Obliczanie odległości między prostymi
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 wrz 2011, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Obliczanie odległości między prostymi
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 13:43 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 wrz 2011, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Obliczanie odległości między prostymi
Właśnie mam sobie wyznaczyć te proste czy jak? Bo ja mam kilka wzorów i nie mam pojęcia, który zastosować, czy na odległość skośnych czy równoległych?
To zadanie jest pewnie proste, ale mam jakiś taki chwilowy zanik
To zadanie jest pewnie proste, ale mam jakiś taki chwilowy zanik
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Obliczanie odległości między prostymi
Jak te proste są położone względem siebie?czy na odległość skośnych czy równoległych
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 1 wrz 2011, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Obliczanie odległości między prostymi
Doszłam do tego, że są to proste skośne i odległość wyszła mi : \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{14}}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 23:01 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \frac{licznik}{mianownik}
Powód: \frac{licznik}{mianownik}