[Ciągi][Nierówności] wykazanie nierówności
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
darek20
- Użytkownik

- Posty: 873
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
[Ciągi][Nierówności] wykazanie nierówności
Niech \(\displaystyle{ \{a_i\}_{0 \le i \le n}}\) będzie niemalejącym i nieujemnym ciągiem. Niech \(\displaystyle{ b_j= \sum_{i=j}^{n} {i \choose j} a_i}\). Pokaż że \(\displaystyle{ b_j^2 \ge b_{j-1}b_{j+1}}\)