problem z pewnym równaniem różniczkowym

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Asia_wawwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 31 sie 2011, o 15:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

problem z pewnym równaniem różniczkowym

Post autor: Asia_wawwa »

Witam, otóz mam problem z nastepujacym rownaniem rozniczkowym :
\(\displaystyle{ \left[ \frac{2}{3} \cdot \left( x^3 \right) - 2x \cdot \ln y - x \right] \mbox{d}y + \left[ \left( x^2 \right) \cdot y - y \cdot \ln y \right] \mbox{d}x = 0}\)

Z góry dzięki za pomoc !
Ostatnio zmieniony 31 sie 2011, o 15:10 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

problem z pewnym równaniem różniczkowym

Post autor: lukasz1804 »

Spróbuj wyznaczyć dla tego równania czynnik całkujący zależny od zmiennej \(\displaystyle{ y}\).
ODPOWIEDZ