Witam,
mam problem z obliczeniem całki. Mam skorzystać z Podstawowego Twierdzenia Rachunku Całkowego. Wynik powinien wyglądać tak:
\(\displaystyle{ f'(x)= f(x+1)-f(x).}\)
A teraz od początku z tym co wymyśliłam:
\(\displaystyle{ f(x) = \int_{0}^{1} f(x)\mbox{d}y = \int_{0}^{1} [f(x+y)-f(y)]\mbox{d}y = \int_{x}^{1+x}f(u)\mbox{d}u - \int_{0}^{1} f(y)\mbox{d}y}\)
Dalej utknęłam. Czy ktoś podpowie co dalej?
Podstawowe Twierdzenie Rachunku Całkowego
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Podstawowe Twierdzenie Rachunku Całkowego
A ta funkcja to ma jakieś specjalne własności skoro zachodzi \(\displaystyle{ f(x)=f(x+y)-f(y)}\)? (no chyba, że czegoś nie widzę). A pomijając to, to wystarczy zróżniczkować skrajne strony.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Podstawowe Twierdzenie Rachunku Całkowego
To jest fragment dowodu twierdzenia.
Tw. Niech \(\displaystyle{ f: R \rightarrow R}\) bedzię ciągłą funkcją spełniającą równanie \(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+f(y)}\). Funkcja f jest liniowa, gdy funkcja \(\displaystyle{ f(x)=cx}\), c jest dowolną stałą.
Dowód zaczyna się tak : ustalmy x, a następnie zcałkujemy równanie \(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+f(y)}\) ze względu na zmienną y.
I tu pojawia się całka.
Tw. Niech \(\displaystyle{ f: R \rightarrow R}\) bedzię ciągłą funkcją spełniającą równanie \(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+f(y)}\). Funkcja f jest liniowa, gdy funkcja \(\displaystyle{ f(x)=cx}\), c jest dowolną stałą.
Dowód zaczyna się tak : ustalmy x, a następnie zcałkujemy równanie \(\displaystyle{ f(x+y)=f(x)+f(y)}\) ze względu na zmienną y.
I tu pojawia się całka.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Podstawowe Twierdzenie Rachunku Całkowego
A, czyli dowód na to, że jedynymi ciągłymi funkcjami linowymi są te postaci \(\displaystyle{ cx}\). No to tak jak mówię, wystarczy zróżniczkować równanie
\(\displaystyle{ f(x)=\int_{x}^{1+x}f(u)\mbox{d}u - \int_{0}^{1} f(y)\mbox{d}y}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\int_{x}^{1+x}f(u)\mbox{d}u - \int_{0}^{1} f(y)\mbox{d}y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Podstawowe Twierdzenie Rachunku Całkowego
A możesz to napisać? Bardzo proszę.
Mam coś takiego, ale chyba źle, bo nie wiem skąd się bierze rezultat ostateczny...
\(\displaystyle{ f'(x) = f(x+1)-f(x)-f(1)+f(0)}\)
Mam coś takiego, ale chyba źle, bo nie wiem skąd się bierze rezultat ostateczny...
\(\displaystyle{ f'(x) = f(x+1)-f(x)-f(1)+f(0)}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Podstawowe Twierdzenie Rachunku Całkowego
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(y)\mbox{d}y}\) jest liczbą (stałą), więc pochodna po jakiejkolwiek zmiennej jest równa...
A co do 1szej części to z tego tw. łatwo pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}}{ \mbox{d}x }\left(\int_{\varphi (x)}^{\psi(x)}f(u) \mbox{d}u\right)=f(\psi(x))\psi'(x)-f(\varphi(x))\varphi'(x)}\)
A co do 1szej części to z tego tw. łatwo pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}}{ \mbox{d}x }\left(\int_{\varphi (x)}^{\psi(x)}f(u) \mbox{d}u\right)=f(\psi(x))\psi'(x)-f(\varphi(x))\varphi'(x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 12:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Podstawowe Twierdzenie Rachunku Całkowego
Ponieważ w drugiej całce nie ma x więc po rozwiązaniu jej jej rezultat będzie równy zero...
Reszta dowodu jest już łatwa Mam problem z całkami.
Dziekuję za pomoc
Reszta dowodu jest już łatwa Mam problem z całkami.
Dziekuję za pomoc