wartość parametru dla szeregu geometrycznego

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
iksigrek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 30 sie 2011, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ŁDZ

wartość parametru dla szeregu geometrycznego

Post autor: iksigrek123 »

Witam!

Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania, w którym należy obliczyć wartość parametru a będącego sumą (o ile dobrze wywnioskowałem) szeregu geometrycznego. Oto ono:

Wskaż, dla jakich wartości parametru a podane równania mają rozwiązania:

\(\displaystyle{ x + x ^{2} + x ^{3} +... = a}\)

Odpowiedź prawidłowa to:

\(\displaystyle{ a \in \left[ - \frac{1}{2}, + \infty \right]}\)


---------------------------------------------

Z tego co udało mi się ustalić wiem, że:

\(\displaystyle{ a _{1} = x\\
q = x}\)

oraz \(\displaystyle{ \left| q \right| < 1}\)
zatem \(\displaystyle{ x}\) należy do przedziału \(\displaystyle{ (-1,1)}\)

Zakładając, że szereg ten jest zbieżny, użyłem wzoru:

\(\displaystyle{ S _{n} = \frac{a _{1} }{1-q}}\)

Po podstawieniu otrzymuję:

\(\displaystyle{ \frac{x}{1-x} = a}\)

Zatem \(\displaystyle{ x \neq 1}\)

Znając przedział wartości dla x, tj. (-1,1) oraz to że \(\displaystyle{ x \neq 1}\) napisałbym, że parametr a może przyjmować wartości \(\displaystyle{ (-1, + \infty )}\) \(\displaystyle{ \setminus \left\{ 1\right\}}\), lecz nie jest to zgodne z odpowiedzią.

Czy mógłby ktoś naprowadzić mnie gdzie robię błąd w rozumowaniu. Z góry serdecznie dziękuję!
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, o 21:04 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wartość parametru dla szeregu geometrycznego

Post autor: sushi »

zrob wykres (hiperbola)

\(\displaystyle{ y=\frac{x}{1-x}}\)

a potem pamietaj o ograniczeniu

\(\displaystyle{ -1<x<1}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

wartość parametru dla szeregu geometrycznego

Post autor: Dasio11 »

A wg mnie dla \(\displaystyle{ a= -\frac{1}{2}}\) równanie nie ma rozwiązań.
mmttdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 23 lis 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 20 razy

wartość parametru dla szeregu geometrycznego

Post autor: mmttdd »

Zgadza się, ale \(\displaystyle{ a}\) może być dowolnie bliskie \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\) jeśli tylko \(\displaystyle{ x}\) będzie dostatecznie bliski \(\displaystyle{ -1}\).
ODPOWIEDZ