Czy ktoś może wie jak rozwiązać to równanie:
\(\displaystyle{ x^8 - 15x^4 - 16 = 0}\)
Równanie wielomianowe
-
barutiel
- Użytkownik

- Posty: 55
- Rejestracja: 29 sie 2011, o 23:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Równanie wielomianowe
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, o 16:57 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Mersenne
- Użytkownik

- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Równanie wielomianowe
Albo po prostu:
\(\displaystyle{ x^{8}-16x^{4}+x^{4}-16=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4}(x^{4}-16)+(x^{4}-16)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{4}-16)(x^{4}+1)=0}\)
Dalej ze wzorów skróconego mnożenia.
\(\displaystyle{ x^{8}-16x^{4}+x^{4}-16=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4}(x^{4}-16)+(x^{4}-16)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{4}-16)(x^{4}+1)=0}\)
Dalej ze wzorów skróconego mnożenia.
- wielgi
- Użytkownik

- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Garwolin
- Podziękował: 1 raz
Równanie wielomianowe
z pierwszego nawiasu cos tam powinno byjsc , z drugiego raczej nie. Obliczyles?
