Zmienic kolejnosc całkowania-sprawdzenie

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
buszmen06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 16 cze 2011, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy

Zmienic kolejnosc całkowania-sprawdzenie

Post autor: buszmen06 »

Zmienić kolejność całkowania w całce \(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \left( \int_{x}^{x ^{2}+1 } f \left( x,y \right) \mbox{d}y \right) \mbox{d}x}\)

proszę o sprawdzenie czy poprawnie zapisałem nową całkę

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \left( \int_{-1}^{y}f \left( x,y \right) \mbox{d}x \right) \mbox{d}y+ \int_{0}^{1} \left( \int_{-1}^{0}f \left( x,y \right) \mbox{d}x \right) \mbox{d}y+ \int_{1}^{2} \left( \int_{-1}^{- \sqrt{y-1} }f \left( x,y \right) \mbox{d}x \right) \mbox{d}y}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2011, o 00:54 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu nawiasów, różniczek.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Zmienic kolejnosc całkowania-sprawdzenie

Post autor: »

Zgadza się.

Q.
ODPOWIEDZ