Czy odwzorowanie jest normą?

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Kas1a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 lut 2011, o 09:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Czy odwzorowanie jest normą?

Post autor: Kas1a »

Proszę o pomoc z następującym zagadnieniem:

Dla funkcji f klasy \(\displaystyle{ C^{1}}\) (tj. mających ciągłe pochodne) definiujemy funkcję \(\displaystyle{ \alpha(f) =\left| f(0) \right| + sup_{x \in [0,1]} \left| f'(x) \right|}\). Czy odwzorowanie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest normą?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Czy odwzorowanie jest normą?

Post autor: Lorek »

260326.htm
ODPOWIEDZ