Kula o masie \(\displaystyle{ 3 \cdot 10 ^{-4}}\) jest zawieszona na sznurze. Na kulę działa poziomo wiejący wiatr, w wyniku czego sznur odchyla się od pionu, tworząc z nim stały kąt \(\displaystyle{ 37^{\circ}}\). Wyznacz: wartość siły, którą działa wiatr na kulę, naprężenie sznura.
Nie za bardzo wiem jak mam się do tego zabrać, bo nie wiem jak będą ustawione siły i jakie równania ułożyć
Kula zawieszona na sznurze.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 sie 2011, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
Kula zawieszona na sznurze.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, o 14:12 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Symbol stopnia to ^{\circ}
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Symbol stopnia to ^{\circ}
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Kula zawieszona na sznurze.
Zacznij od znalezienia wszystkich sił działających na tą kulę. Następnie nanieś je na schematyczny rysunek i rozłóż na składowe. Potem skorzystaj z warunku równowagi.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 9 sie 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 10 razy
Kula zawieszona na sznurze.
To jest bardzo proste...
Analizujesz składowe siły ciężkości, podczas gdy na ciało działa opór powietrza (kolejna siła), tak ja wspomniał wcześniej ares41:
Powinieneś otrzymać takie równanie na siłę powodującą zmierzanie ciała do "położenia równowagi - (bez oporu)"
\(\displaystyle{ F _{s} = m \cdot g \cdot \sin \alpha}\) ,jak widać wszystkie dane mamy, tak więc możemy łatwo wyliczyć wartość siły:
\(\displaystyle{ F _{s} \approx 0,001771141 N}\) -> zakładam, ze masę podałeś w \(\displaystyle{ kg}\)
Po analizie składowych powinniśmy wywnioskować, że siła którą obliczyliśmy jest równa, co do wartości sile oporu powietrza, tak więc:
\(\displaystyle{ F _{o} \approx 0,001771141 N}\) -> Wartość siły oporu powietrza
Naprężenie jest to siła przeciwnie skierowana do nacisku ciała...
\(\displaystyle{ N = - m \cdot g \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ N \approx 0,0023503843 N}\) -> Wartość siły naprężenia
Pozdrawiam!
Analizujesz składowe siły ciężkości, podczas gdy na ciało działa opór powietrza (kolejna siła), tak ja wspomniał wcześniej ares41:
Powinieneś otrzymać takie równanie na siłę powodującą zmierzanie ciała do "położenia równowagi - (bez oporu)"
\(\displaystyle{ F _{s} = m \cdot g \cdot \sin \alpha}\) ,jak widać wszystkie dane mamy, tak więc możemy łatwo wyliczyć wartość siły:
\(\displaystyle{ F _{s} \approx 0,001771141 N}\) -> zakładam, ze masę podałeś w \(\displaystyle{ kg}\)
Po analizie składowych powinniśmy wywnioskować, że siła którą obliczyliśmy jest równa, co do wartości sile oporu powietrza, tak więc:
\(\displaystyle{ F _{o} \approx 0,001771141 N}\) -> Wartość siły oporu powietrza
Naprężenie jest to siła przeciwnie skierowana do nacisku ciała...
\(\displaystyle{ N = - m \cdot g \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ N \approx 0,0023503843 N}\) -> Wartość siły naprężenia
Pozdrawiam!