zbieżność bezwzględna
- kamilrun
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 5 razy
zbieżność bezwzględna
Witam, chciałem Was zapytać o zadanie gdzie mam zbadać zbieżność bezwzględną szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n}}\)
Nie wiem jak sobie z tym poradzić.. Co zmieni mi ta w.b. i jak to zbadać.
Proszę o jakąś pomoc.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n}}\)
Nie wiem jak sobie z tym poradzić.. Co zmieni mi ta w.b. i jak to zbadać.
Proszę o jakąś pomoc.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2011, o 19:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
zbieżność bezwzględna
Mówimy, że szereg liczbowy \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest bezwzględnie zbieżny wtw. gdy szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} \vert a_n \vert}\) jest zbieżny.
Jeżeli szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest zbieżny, a szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} \vert a_n \vert}\) jest rozbieżny, to mówimy, że szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest warunkowo zbieżny.
Badasz bezwzględną zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n}}\), a zatem zaczynasz od zbadania szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{3^n}}\). Jeżeli będzie zbieżny, to Twój szereg będzie zbieżny bezwzględnie. Jeżeli będzie rozbieżny, to trzeba zbadać zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n}}\) z kryterium Leibniza. Gdy będzie zbieżny, tzn. , że jest zbieżny warunkowo.
Jeżeli szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest zbieżny, a szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} \vert a_n \vert}\) jest rozbieżny, to mówimy, że szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest warunkowo zbieżny.
Badasz bezwzględną zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n}}\), a zatem zaczynasz od zbadania szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{3^n}}\). Jeżeli będzie zbieżny, to Twój szereg będzie zbieżny bezwzględnie. Jeżeli będzie rozbieżny, to trzeba zbadać zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n}}\) z kryterium Leibniza. Gdy będzie zbieżny, tzn. , że jest zbieżny warunkowo.
- kamilrun
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 5 razy
zbieżność bezwzględna
Napisałaś, że zaczynam od zbadania szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{3^n}}\) i jeżeli będzie on zbieżny to cały szereg jest zbieżny bezwzględnie - dlaczego? Czemu tylko ten szereg decyduje już o zbieżności bezwzględnej całości?
zbieżność bezwzględna
Taka jest definicja.kolorowe skarpetki pisze:Mówimy, że szereg liczbowy \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest bezwzględnie zbieżny wtw. gdy szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} \vert a_n \vert}\) jest zbieżny.
- kamilrun
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 5 razy
zbieżność bezwzględna
Chodziło mi o to dlaczego tam było napisane, że tylko szereg: \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{3^n}}\), a nie cały: \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n}}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
- kamilrun
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 5 razy
zbieżność bezwzględna
Aha, czyli z tej racji, że za naszą wartość bezwzględną "odpowiada" to \(\displaystyle{ (-1)^{\frac{n(n+1)}{2}}}\), to jakby już opuszczając tą w.b. zostaje nam do określenia samo wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{3^n}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
zbieżność bezwzględna
Badamy zbieżność bezwzględną szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n}}\).
Mówimy, że szereg liczbowy \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest bezwzględnie zbieżny wtw. gdy szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} \vert a_n \vert}\) jest zbieżny.
Zgodnie z definicją musimy zbadać zbieżność szeregu, którego wyrazami są : \(\displaystyle{ \vert a_n \vert}\).
\(\displaystyle{ \vert a_n \vert=\vert \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n} \vert =\vert \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \vert \cdot \vert \frac{1}{3^n}\vert =\frac{1}{3^n}}\)
-1 do potęgi,która nie jest zerem, może nam dać : -1,1. Wartość bezwzględna każdego z tych wyników to 1.
Mówimy, że szereg liczbowy \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} a_n}\) jest bezwzględnie zbieżny wtw. gdy szereg \(\displaystyle{ \sum \limits_{n=1}^{\infty} \vert a_n \vert}\) jest zbieżny.
Zgodnie z definicją musimy zbadać zbieżność szeregu, którego wyrazami są : \(\displaystyle{ \vert a_n \vert}\).
\(\displaystyle{ \vert a_n \vert=\vert \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \cdot \frac{1}{3^n} \vert =\vert \left( -1 \right) ^{\frac{n \left( n+1 \right) }{2}} \vert \cdot \vert \frac{1}{3^n}\vert =\frac{1}{3^n}}\)
-1 do potęgi,która nie jest zerem, może nam dać : -1,1. Wartość bezwzględna każdego z tych wyników to 1.