Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
wirux07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 9 sie 2010, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Luu!
Podziękował: 1 raz

Całka nieoznaczona

Post autor: wirux07 »

mam problem z taka całka
\(\displaystyle{ \int e ^{-x ^{2} } \mbox{d}x}\)
Ostatnio zmieniony 27 sie 2011, o 18:28 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: fon_nojman »

Funkcja pierwotna \(\displaystyle{ e ^{-x ^{2} }}\) nie jest funkcja elementarną.
Awatar użytkownika
kielbasa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 72 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: kielbasa »

\(\displaystyle{ \int e^{ax}dx= \frac{1}{a} e^{ax}+C}\)

W Twoim przypadku wydaje mi się że brakuje \(\displaystyle{ x}\) przed \(\displaystyle{ e^{-x^{2}}}\) , jeśli tak to jest to prosta całka którą liczymy przez podstawienie ...

Nie chodziło czasem o \(\displaystyle{ \int xe^{-x^{2}} dx}\) ?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: Mariusz M »

Funkcja błędu
ODPOWIEDZ