Znaleźć liczbę
Znaleźć liczbę
Liczba dziesiątek w liczbie dwucyfrowej jest o 2 mniejsza od liczby jednostek. Znaleźć tę liczbę jeśli wiadomo, że jest ona większa od 25, ale mniejsza od 39.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Znaleźć liczbę
\(\displaystyle{ 25<10(x-2)+x<39}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in \left\{ 3,4,...9\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Znaleźć liczbę
\(\displaystyle{ x}\) - liczba dziesiątek
\(\displaystyle{ 39>10x+x+2>25\\
37>11x>23\\
\frac{37}{11}>x>\frac{23}{11}\\
3\frac{4}{11}>x>2\frac{1}{11}\\
x=3\\}\)
czyli liczba to \(\displaystyle{ 35}\)
albo po prostu: \(\displaystyle{ 24}\) - za mało, \(\displaystyle{ 35}\) - ok, \(\displaystyle{ 46}\) - za dużo, czyli tylko \(\displaystyle{ 35}\)
\(\displaystyle{ 39>10x+x+2>25\\
37>11x>23\\
\frac{37}{11}>x>\frac{23}{11}\\
3\frac{4}{11}>x>2\frac{1}{11}\\
x=3\\}\)
czyli liczba to \(\displaystyle{ 35}\)
albo po prostu: \(\displaystyle{ 24}\) - za mało, \(\displaystyle{ 35}\) - ok, \(\displaystyle{ 46}\) - za dużo, czyli tylko \(\displaystyle{ 35}\)