Mam problem z takim równaniem:
\(\displaystyle{ \left|z \right|i +\text{Re}z + \text{Im}z = 2i}\)
Zapisuję to jako:
\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2} + y^{2} } \cdot i + x + y = 2i}\)
I dalej, nie wiem czy dobrze działam:
\(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2} + y^{2} } \cdot i = 2i - x - y \\
\sqrt{ x^{2} + y^{2} } = \frac{2i - x - y}{i} \ \ \ | \cdot (...) ^{2} \\
x^{2} + y^{2} = \frac{(2i - x - y) ^{2} }{ i^{2} }}\)
Dobrze to jest do tej pory?
Wyznacz niewiadomą Z
Wyznacz niewiadomą Z
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 14:36 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Wyznacz niewiadomą Z
W którym momencie najlepiej to zrobić. Możesz pokazać jak to ma wyglądać w tym przypadku?