promień zbieżności szeregu potęgowego

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
johanneskate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 488
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 2 razy

promień zbieżności szeregu potęgowego

Post autor: johanneskate »

\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty} \frac{ \ln n }{n} x^{n+1}}\)

i potem zbadać zbieżność na końcach przedziału.

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty} \frac{ \ln n }{n}=0}\) i co dalej? Jaką zmienną podstawić pod tego x-a, gdyż to nie jest taka zwykła sytuacja gdy mamy go w potędze n.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 20:26 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

promień zbieżności szeregu potęgowego

Post autor: miodzio1988 »

O kiedy to się tak zbieżność bada szeregu potęgowego? Wzorki i wstawiamy do wzorku
ODPOWIEDZ