Natężenia prądów płynącyh w obwodzie

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
kaczanga87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża

Natężenia prądów płynącyh w obwodzie

Post autor: kaczanga87 »

Witam, mam zadanie w którym muszę policzyć natężenia prądów płynących w tym obwodzie .

Chodzi mi głównie o same równania, potem czysta matematyka. I tak:
z pierwszego oczka: \(\displaystyle{ \varepsilon_{1} - I_{1}r_{1} - IR = 0}\)
z drugiego oczka: \(\displaystyle{ \varepsilon_{2} - I_{2}r_{2} - IR = 0}\)
i jeszcze: \(\displaystyle{ I=I_{1}+I_{2}}\)

Rozwiązuję potem ten układ równań i wychodzi mi potem że \(\displaystyle{ I}\) jest mniejsze od \(\displaystyle{ I_{1}}\). Oczywiście jako \(\displaystyle{ I_{1}}\) i \(\displaystyle{ I_{2}}\) oznaczyłem natężenia prądu płynącego przez te dwa krańcowe oporniki. Coś jest nie tak?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Natężenia prądów płynącyh w obwodzie

Post autor: norwimaj »

kaczanga87 pisze: Coś jest nie tak?
Niekoniecznie. To zależy od danych. Może się zdarzyć, że prąd \(\displaystyle{ I_2}\) płynie w przeciwnym kierunku niż zaznaczyłeś, i wtedy \(\displaystyle{ I_2<0}\). Z pewnością tak się zdarzy, gdy \(\displaystyle{ \varepsilon_2}\) jest bardzo małe.
ODPOWIEDZ