zbieznosc calki niewlasciwej
zbieznosc calki niewlasciwej
\(\displaystyle{ \int_{ -\infty }^{ \infty } \frac{2+x}{2+ x^{2} } \mbox{d}x}\)
Bardzo prosiłabym o pomoc, mam braki w podstawach i nie wiem co dalej po obliczeniu całki, wychodzi mi ze nieskonczonosc minus nieskończoność... wydaje mi się, że źle to robię.
Prosiłabym kogoś o wytłumaczenie od początku co dalej po podstawieniu nieskonczonosci i -nieskonczonosci, tak krok po kroku..
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \arc\tg \frac{x}{ \sqrt{2} }+ \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|}\)
np. podstawiając nieskończoność z wyrazenia z arcusem wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), dobrze na to patrzę?
Bardzo prosiłabym o pomoc, mam braki w podstawach i nie wiem co dalej po obliczeniu całki, wychodzi mi ze nieskonczonosc minus nieskończoność... wydaje mi się, że źle to robię.
Prosiłabym kogoś o wytłumaczenie od początku co dalej po podstawieniu nieskonczonosci i -nieskonczonosci, tak krok po kroku..
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \cdot \arc\tg \frac{x}{ \sqrt{2} }+ \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|}\)
np. podstawiając nieskończoność z wyrazenia z arcusem wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), dobrze na to patrzę?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 18:13 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \arc\tg
Powód: \arc\tg
-
miodzio1988
zbieznosc calki niewlasciwej
Tja. tego pierwiastka żebyś nie zapomniała.
Wskazówka :
\(\displaystyle{ \lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|= \lim_{x \to - \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|}\)
Wskazówka :
\(\displaystyle{ \lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|= \lim_{x \to - \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|}\)
-
rodzyn7773
- Użytkownik

- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
zbieznosc calki niewlasciwej
Całki typu \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty }}\) należy podzielić i osobno zbadać zbieżność takich całek:
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } = \int_{- \infty }^{a} + \int_{a}^{ \infty } \ \ a \in R}\)
Aby zbieżna była całka "wyjściowa" zbieżne muszą być te dwie całki po prawej stronie równości.
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } = \int_{- \infty }^{a} + \int_{a}^{ \infty } \ \ a \in R}\)
Aby zbieżna była całka "wyjściowa" zbieżne muszą być te dwie całki po prawej stronie równości.
zbieznosc calki niewlasciwej
hmm czyli w takim razie jest coś takiego, że jeżeli mamy \(\displaystyle{ x^{2}}\) to kiedy podstawiamy \(\displaystyle{ -\infty}\) to przez ten kwadrat przy x, z minus nieskonczonosci robi się plus nieskończoność?miodzio1988 pisze:Tja. tego pierwiastka żebyś nie zapomniała.
Wskazówka :
\(\displaystyle{ \lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|= \lim_{x \to - \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|}\)
myślałam w tym przypadku, że ln w minus nieskończoności do zera dąży.. ale w takim razie obie granice równe są \(\displaystyle{ +\infty}\)?
zbieznosc calki niewlasciwej
skrócą? nie rozumiem..
wychodzi mi cos takiego \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2} \cdot \frac{\pi}{2} + \infty \right) - \left( - \sqrt{2} \cdot\frac{\pi}{2} + \infty \right)}\)
wychodzi mi cos takiego \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2} \cdot \frac{\pi}{2} + \infty \right) - \left( - \sqrt{2} \cdot\frac{\pi}{2} + \infty \right)}\)
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, o 18:14 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
-
miodzio1988
zbieznosc calki niewlasciwej
Skrócą. Czy możemy tak zrobić:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|-\lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|= \lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|- \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|}\)
?
Jeśli tak to zadanie masz z głowy. Napisz dlaczego tak. Jeśli nie to wskazówka rodzyn7773-a się przyda
\(\displaystyle{ \lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|-\lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|= \lim_{x \to + \infty } \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|- \frac{1}{2}\ln\left| 2+x^{2}\right|}\)
?
Jeśli tak to zadanie masz z głowy. Napisz dlaczego tak. Jeśli nie to wskazówka rodzyn7773-a się przyda
zbieznosc calki niewlasciwej
rozumiem to co napisałeś, tylko, że w tym momencie już nie widzę, żeby ta całka była rozbieżna..
-
miodzio1988
zbieznosc calki niewlasciwej
Oczywiście, że nie można. Spróbuj zrobić to tak jak mówił kolega rodzyn7773, bo mój pomysł okazał się do bani
zbieznosc calki niewlasciwej
i jesli mamy \(\displaystyle{ x^{2}}\) i \(\displaystyle{ \lim_{ x\to-\infty }}\) to po podstawieniu z minus nieskoncznosci robi nam sie plus nieskonczonosc? bo juz sie pogubilam w tych wczesniejszych postach, a wole mieć pewność, żeby błędów nie powielać
-
Chromosom
- Moderator

- Posty: 10356
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1272 razy
zbieznosc calki niewlasciwej
mikaaa_91, skorzystaj z definicji całki niewłaściwej i zbadaj istnienie odpowiedniej granicy. Pamiętaj o tym że zbieżność całki jest związana z jej wartością, nie wartością główną.
zbieznosc calki niewlasciwej
ja to rozumiem tylko, że chciałabym żeby ktoś odpowiedział na to pytanie wyżej dotyczące granicy i tego podnoszenia do kwadratu
