Objętość bryły ograniczonej trzema powierzchniami

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
[pawciu]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 gru 2010, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nieznana
Podziękował: 16 razy

Objętość bryły ograniczonej trzema powierzchniami

Post autor: [pawciu] »

Powierzchnie \(\displaystyle{ z=9-x^{2}, z=0, y^{2}=3x}\) - dwa walce paraboliczne
Obszar całkowania wyszedł mi następujący: \(\displaystyle{ D = \left\{(x,y) \in R^{2}: 0 \le x \le 3, - \sqrt{3x} \le y \le \sqrt{3x} \right\}}\).
Całeczka \(\displaystyle{ \iint_{D}(9-x^{2})dxdy}\)
Będzie dobrze ??
Awatar użytkownika
Arch_Stanton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 26 paź 2008, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kl
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Objętość bryły ograniczonej trzema powierzchniami

Post autor: Arch_Stanton »

tak
ODPOWIEDZ