chcialbym doprowadzic to do postaci, by w pierwszym wierszu byla jakas 1, wtedy Gausem i Lapleacem pojdzie gładko.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}3&-3&3&-4\\-7&11&1&9\\-4&10&7&4\\6&-11&-3&-7\end{array}\right]}\)
Wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznacznik macierzy
Takie mnożenie ma tę wadę, że pojawią się ułamki, które utrudniają rachunki (no i trzeba też pamiętać o tym, że wartość wyznacznika się zmienia).
Natomiast nie ma powodu, by jedynka miała być właśnie w pierwszym wierszu. Jest już jedna jedynka w drugim wierszu i można tą jedynką wyzerować trzecią kolumnę, a potem zrobić rozwinięcie Laplace'a względem tej kolumny - w ten sposób nie będzie ułamków, a rachunki sprowadzimy do liczenia wyznacznika macierzy \(\displaystyle{ 3\times 3}\).
Q.
Natomiast nie ma powodu, by jedynka miała być właśnie w pierwszym wierszu. Jest już jedna jedynka w drugim wierszu i można tą jedynką wyzerować trzecią kolumnę, a potem zrobić rozwinięcie Laplace'a względem tej kolumny - w ten sposób nie będzie ułamków, a rachunki sprowadzimy do liczenia wyznacznika macierzy \(\displaystyle{ 3\times 3}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Wyznacznik macierzy
czy jezeli jako matke przyjmę drugi wiersz, to to 3 nad jedynką też się wyzeruje?
w takim przypadku wychodzi mi:
\(\displaystyle{ -1 \cdot \left[\begin{array}{ccc}24&-36&-31\\45&-67&-59\\-15&22&20\end{array}\right]}\)
czy jest to prawidlowe?
w takim przypadku wychodzi mi:
\(\displaystyle{ -1 \cdot \left[\begin{array}{ccc}24&-36&-31\\45&-67&-59\\-15&22&20\end{array}\right]}\)
czy jest to prawidlowe?
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 17:44 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenie w jednych klamrach[latex][/latex] .
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenie w jednych klamrach