oczekiwany czas życia żarówek

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wredna8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

oczekiwany czas życia żarówek

Post autor: wredna8888 »

mam takie zadanie:
Organizacja konsumentów twierdzi, ze oczekiwany czas życia żarówek jest krótszy od
\(\displaystyle{ 1000}\) godzin. Średni czas zycia wylosowanych przez nią \(\displaystyle{ 100}\) żarówek wyniósł \(\displaystyle{ 998}\) godzin,
a oszacowane z próby odchylenie standardowe \(\displaystyle{ 7}\) godzin. Sprawdz na poziomie istotnosci
\(\displaystyle{ 0.01}\) czy organizacja ma racje. Wskazówka żeby skorzystać z CTG.
Czy należy tu zrobić hipoteze zerową i alternatywną czy w jaki sposób do tego podejść.
Próbowałam tak, że \(\displaystyle{ H_{0}:\mu=1000}\) a \(\displaystyle{ H_{1}:\mu<1000}\) i wyszło mi że nie odrzycamy hipotezy zerowej czyli mamy czas zycia żarowki \(\displaystyle{ 1000}\) godzin, więc chyba nietak to ma byc
proszę o pomoc
miodzio1988

oczekiwany czas życia żarówek

Post autor: miodzio1988 »

A dlaczego nie tak? Pokaż jak liczysz to sprawdzimy
wredna8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

oczekiwany czas życia żarówek

Post autor: wredna8888 »

\(\displaystyle{ T= \frac{998-1000}{0.7} =-1.85>-2.33}\) wiec nie ma podstaw do odrzycenia \(\displaystyle{ H_{0}}\)
Ale z tego wychodzi że czas żarówek to 1000 a mamy sprawdzić czy jest mniejszy niż 1000. Może wystarczy przedział ufnośći zrobić i spawdzić?
miodzio1988

oczekiwany czas życia żarówek

Post autor: miodzio1988 »

Z jakiej statystyki testowej korzystałaś?
wredna8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

oczekiwany czas życia żarówek

Post autor: wredna8888 »

\(\displaystyle{ \frac{\overline{X}-\mu}{ \frac{\sigma}{ \sqrt{n} } }}\)
miodzio1988

oczekiwany czas życia żarówek

Post autor: miodzio1988 »

No to jest ok. A jak wygląda obszar krytyczny?
wredna8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

oczekiwany czas życia żarówek

Post autor: wredna8888 »

tak jak napisałam \(\displaystyle{ (- \infty ,-2.33)}\) Czyli wychodzi ze nie ma podtaw do odrzucenia, czy to wystarczy skoro mamy sprawdzić czy czas zycia żarówki jest mniejszy niz 1000?
ODPOWIEDZ