Obliczanie współrzędnej punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
savagekrosa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 maja 2010, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Obliczanie współrzędnej punktu

Post autor: savagekrosa »

Witam. Próbuję wykonać pewne obliczenia, nie jest to zadanie z matematyki, ale nie jestem pewien jak do nich dojść najprościej, dlatego potrzebuję pomocy.

Punkt \(\displaystyle{ A}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ (a , b)}\)
Punkt \(\displaystyle{ B}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ (c , ?)}\)
Wiemy, że kąt między prostą AB a prostą równoległą do osi OX przechodząca przez punkt A wynosi \(\displaystyle{ \alpha}\).

Przykładowy rysunek:


(Punkt C można zignorować)

Pytanie: Oblicz "\(\displaystyle{ ?}\)"



Docelowo współrzędne \(\displaystyle{ a , b , c}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha}\) będę miał podane, ale mi chodzi przede wszystkim o sposób wykonania zadania. Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, o 15:52 przez savagekrosa, łącznie zmieniany 1 raz.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Obliczanie współrzędnej punktu

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ y_{B} = (x_{2} - x_{1}) \cdot \tg \alpha + y_{1}}\)
ODPOWIEDZ