Jak obliczyć poniższą granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{1 - \cos x} {x ^{2} }}\)
Wiem, że trzeba zamienić licznik jakoś na \(\displaystyle{ \sin x}\) tak aby można było skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x} = 1}\). Jak to zrobić?
Granica do obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Granica do obliczenia
reguła de L'Hospitala
-- 19 sierpnia 2011, 13:47 --
-- 19 sierpnia 2011, 13:49 --
\(\displaystyle{ \cos x = \cos (2 \cdot 0.5x)}\)
-- 19 sierpnia 2011, 13:47 --
cosinus podwojonego kątatrzeba zamienić licznik jakoś na \(\displaystyle{ \sin x}\)
-- 19 sierpnia 2011, 13:49 --
\(\displaystyle{ \cos x = \cos (2 \cdot 0.5x)}\)