Rozwiąż 2 równania
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Rozwiąż 2 równania
\(\displaystyle{ 2 \cdot 5 ^{ 2\left| \left | x-2\right| +1 \right| } - 8 \cdot 25 ^{\left| x-2\right| } - 50 = 0 \\
\\
2 ^{2x+1} - 33 \cdot 2 ^{x-1} + 4 = 0}\)
W pierwszym zrobiła mi się w jednym przypadku 3 potęga na minusie z 25 i nic nie chciało wyjść.
Chociaż (zapewne) pochrzaniłem tylko warunki, proszę o pełne rozwiązanie.
W drugim - po usunięciu jedynek zatrzymuję się w tym miejscu:
\(\displaystyle{ 4 ^{x} \cdot 2 - \frac{33}{2} \cdot 2 ^{x} = -4}\)
Tu proszę przynajmniej o krótkie wytłumaczenie pt. "Dlaczego?"
\\
2 ^{2x+1} - 33 \cdot 2 ^{x-1} + 4 = 0}\)
W pierwszym zrobiła mi się w jednym przypadku 3 potęga na minusie z 25 i nic nie chciało wyjść.
Chociaż (zapewne) pochrzaniłem tylko warunki, proszę o pełne rozwiązanie.
W drugim - po usunięciu jedynek zatrzymuję się w tym miejscu:
\(\displaystyle{ 4 ^{x} \cdot 2 - \frac{33}{2} \cdot 2 ^{x} = -4}\)
Tu proszę przynajmniej o krótkie wytłumaczenie pt. "Dlaczego?"
Ostatnio zmieniony 18 sie 2011, o 21:00 przez Afish, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Sprawdź, czy chodziło o takie coś...
Powód: Sprawdź, czy chodziło o takie coś...
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Rozwiąż 2 równania
Co do pierwszego to proponuje
\(\displaystyle{ t=\left| x-2\right|}\) najpierw. Oczywiście \(\displaystyle{ t \ge 0}\), więc \(\displaystyle{ \left| t+1\right|=t+1}\)
I dalej standardowe podstawienie i sprowadzenie do równania kwadratowego
\(\displaystyle{ t=\left| x-2\right|}\) najpierw. Oczywiście \(\displaystyle{ t \ge 0}\), więc \(\displaystyle{ \left| t+1\right|=t+1}\)
I dalej standardowe podstawienie i sprowadzenie do równania kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Rozwiąż 2 równania
Musisz rozpatrzyć dwa przypadki:
1) dla \(\displaystyle{ x \ge 2}\)
2) dla \(\displaystyle{ x < 2}\)
1) dla \(\displaystyle{ x \ge 2}\)
2) dla \(\displaystyle{ x < 2}\)