Równanie różniczkowe
-
Karoll_Fizyk
- Użytkownik

- Posty: 110
- Rejestracja: 9 sie 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 10 razy
Równanie różniczkowe
Witam wszystkich! Jakie podstawienie byście proponowali do tego równania:
\(\displaystyle{ y' + \frac{y}{x} = \frac{x}{y} -y}\)
?
Z góry dziękuję za pomoc!
\(\displaystyle{ y' + \frac{y}{x} = \frac{x}{y} -y}\)
?
Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 18:41 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
Powód: Poprawa nazwy tematu.
-
miodzio1988
Równanie różniczkowe
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}}\) ? Tak na pierwszy rzut oka.
Czy rozwiązanie tego równania musi spełniać dane równanie? Jak nie to mam inne podstawienie
Czy rozwiązanie tego równania musi spełniać dane równanie? Jak nie to mam inne podstawienie
-
Karoll_Fizyk
- Użytkownik

- Posty: 110
- Rejestracja: 9 sie 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 10 razy
-
Karoll_Fizyk
- Użytkownik

- Posty: 110
- Rejestracja: 9 sie 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 10 razy
Równanie różniczkowe
Podstawienie \(\displaystyle{ u = \frac{y}{x}}\) , czy \(\displaystyle{ v = \frac{x}{y}}\) nie działają...
Myślę, że podpowiedź Rogal'a zaprowadzi mnie do rozwiązania...
Jak coś będę pisał...! Dzięki za pomoc!
Myślę, że podpowiedź Rogal'a zaprowadzi mnie do rozwiązania...
Jak coś będę pisał...! Dzięki za pomoc!
- Funktor
- Użytkownik

- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
Równanie różniczkowe
Tak na pierwszy rzut oka równanie nie jest jednorodne ;]
miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ \frac{y}{x}}\) ? Tak na pierwszy rzut oka.
Czy rozwiązanie tego równania musi spełniać dane równanie? Jak nie to mam inne podstawienie
-
miodzio1988
Równanie różniczkowe
No to jak nie musi rozwiązanie spełniać początkowego równania to moje podstawienie jest ok W ogóle bez podstawienia mogę podać odpowiedź.Karoll_Fizyk pisze:Dajmy na to, że nie musi... pokaż podstawienie...
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Równanie różniczkowe
Podpowiedź Rogala jest słuszna
\(\displaystyle{ y^{\prime}+\frac{y}{x}=\frac{x}{y}-y\\
y^{\prime}+y+\frac{y}{x}=\frac{x}{y}\\
y^{\prime}+\left(1+\frac{1}{x}\right)y=\frac{x}{y}\\
2yy^{\prime}+\left(2+\frac{2}{x}\right)y^2=2x\\
u=y^2\\
u^{\prime}+\left(2+\frac{2}{x}\right)u=2x\\
u^{\prime}+\left(2+\frac{2}{x}\right)u=0\\
u^{\prime}=-\left(2+\frac{2}{x}\right)u\\
\frac{\mbox{d}u}{u}=-\left(2+\frac{2}{x}\right)\mbox{d}x\\
\ln{|u|}=-2x-2\ln{|x|}+C\\
u=Cx^{-2}e^{-2x}\\
u\left(x\right)=C\left(x\right)x^{-2}e^{-2x}\\
C^{\prime}\left(x\right)x^{-2}e^{-2x}+C\left(x\right)\left(-2x^{-3}e^{-2x}-2x^{-2}e^{-2x}\right)+C\left(x\right)\left(2x^{-3}e^{-2x}+2x^{-2}e^{-2x}\right)=2x\\
C^{\prime}\left(x\right)x^{-2}e^{-2x}=2x\\
C^{\prime}\left(x\right)=2x^3e^{2x}\\
C\left(x\right)=2\int{x^3e^{2x}\mbox{d}x}=x^3e^{2x}-3\int{x^2e^{2x}\mbox{d}x}\\
C\left(x\right)=x^3e^{2x}-\frac{3}{2}x^2e^{-2x}+3\int{xe^{2x}\mbox{d}x}\\
C\left(x\right)=x^3e^{2x}-\frac{3}{2}x^2e^{-2x}+\frac{3}{2}xe^{2x}-\frac{3}{2}\int{e^{2x}\mbox{d}x}\\
C\left(x\right)=x^3e^{2x}-\frac{3}{2}x^2e^{-2x}+\frac{3}{2}xe^{2x}-\frac{3}{4}e^{2x}+C\\
C\left(x\right)=\left(x^3-\frac{3}{2}x^2+\frac{3}{2}x-\frac{3}{4}\right)e^{2x}+C\\
u=\left(x-\frac{3}{2}+\frac{3}{2}\frac{1}{x}-\frac{3}{4}\frac{1}{x^2}\right)+C\frac{e^{-2x}}{x^2}\\
y^2=\left(x-\frac{3}{2}+\frac{3}{2}\frac{1}{x}-\frac{3}{4}\frac{1}{x^2}\right)+C\frac{e^{-2x}}{x^2}\\
y=\pm\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}+\frac{3}{2}\cdot\frac{1}{x}-\frac{3}{4}\cdot\frac{1}{x^2}\right)+C\frac{e^{-2x}}{x^2}}\\}\)
\(\displaystyle{ y^{\prime}+\frac{y}{x}=\frac{x}{y}-y\\
y^{\prime}+y+\frac{y}{x}=\frac{x}{y}\\
y^{\prime}+\left(1+\frac{1}{x}\right)y=\frac{x}{y}\\
2yy^{\prime}+\left(2+\frac{2}{x}\right)y^2=2x\\
u=y^2\\
u^{\prime}+\left(2+\frac{2}{x}\right)u=2x\\
u^{\prime}+\left(2+\frac{2}{x}\right)u=0\\
u^{\prime}=-\left(2+\frac{2}{x}\right)u\\
\frac{\mbox{d}u}{u}=-\left(2+\frac{2}{x}\right)\mbox{d}x\\
\ln{|u|}=-2x-2\ln{|x|}+C\\
u=Cx^{-2}e^{-2x}\\
u\left(x\right)=C\left(x\right)x^{-2}e^{-2x}\\
C^{\prime}\left(x\right)x^{-2}e^{-2x}+C\left(x\right)\left(-2x^{-3}e^{-2x}-2x^{-2}e^{-2x}\right)+C\left(x\right)\left(2x^{-3}e^{-2x}+2x^{-2}e^{-2x}\right)=2x\\
C^{\prime}\left(x\right)x^{-2}e^{-2x}=2x\\
C^{\prime}\left(x\right)=2x^3e^{2x}\\
C\left(x\right)=2\int{x^3e^{2x}\mbox{d}x}=x^3e^{2x}-3\int{x^2e^{2x}\mbox{d}x}\\
C\left(x\right)=x^3e^{2x}-\frac{3}{2}x^2e^{-2x}+3\int{xe^{2x}\mbox{d}x}\\
C\left(x\right)=x^3e^{2x}-\frac{3}{2}x^2e^{-2x}+\frac{3}{2}xe^{2x}-\frac{3}{2}\int{e^{2x}\mbox{d}x}\\
C\left(x\right)=x^3e^{2x}-\frac{3}{2}x^2e^{-2x}+\frac{3}{2}xe^{2x}-\frac{3}{4}e^{2x}+C\\
C\left(x\right)=\left(x^3-\frac{3}{2}x^2+\frac{3}{2}x-\frac{3}{4}\right)e^{2x}+C\\
u=\left(x-\frac{3}{2}+\frac{3}{2}\frac{1}{x}-\frac{3}{4}\frac{1}{x^2}\right)+C\frac{e^{-2x}}{x^2}\\
y^2=\left(x-\frac{3}{2}+\frac{3}{2}\frac{1}{x}-\frac{3}{4}\frac{1}{x^2}\right)+C\frac{e^{-2x}}{x^2}\\
y=\pm\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}+\frac{3}{2}\cdot\frac{1}{x}-\frac{3}{4}\cdot\frac{1}{x^2}\right)+C\frac{e^{-2x}}{x^2}}\\}\)
-
Karoll_Fizyk
- Użytkownik

- Posty: 110
- Rejestracja: 9 sie 2011, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 10 razy
