Podzbiór zbioru liczb rz w którym funkcja rośnie coraz szybc

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
sdomeracki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 sie 2011, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Podzbiór zbioru liczb rz w którym funkcja rośnie coraz szybc

Post autor: sdomeracki »

Witam, byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógłby mi rozwiązać zadanie i opowiedział jak można do tego dojść. Z góry dziękuje.


"Znajdź podzbiór zbioru liczb rzeczywistych dodatnich w którym funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \frac{x^4}{4}}\) rośnie szybciej niż funkcja \(\displaystyle{ g(x) = x^5}\). odp. uzasadnij"

"Znajdź podzbiór zbiory liczb rzeczywistych w którym funkcja w ktorym funkcja \(\displaystyle{ h(x) = (x^2 - 5x)(4-x)}\) rośnie coraz szybciej. odp uzasadnij"

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 15:44 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
miodzio1988

Podzbiór zbioru liczb rz w którym funkcja rośnie coraz szybc

Post autor: miodzio1988 »

Co to znaczy, że funkcja rośnie szybciej od drugiej?
ODPOWIEDZ