problem z wyznaczeniem zmiennej

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
pberkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 sie 2011, o 13:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: włocławek

problem z wyznaczeniem zmiennej

Post autor: pberkowski »

Mam poprawkę z matematyki i nie wiem jak wyznaczyć zmienną x z tego wzoru. Proszę o pomoc.
(jest to przykład zadania, który podała mi nauczycielka).

\(\displaystyle{ x - a \left( c - \frac{x}{c} \right) = \left(a - \frac{bx}{c} \right)d}\)



Będę wdzięczny za szybką odpowiedź jak to rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, o 14:36 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe formuły w klamrach [latex]
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

problem z wyznaczeniem zmiennej

Post autor: kamil13151 »

Obustronnie pomnóż przez \(\displaystyle{ c}\). Wymnóż wszystko, tam gdzie iksy to na jedną stronę, inne na drugą. Iks przed nawias i obustronnie podziel przez nawias.
ODPOWIEDZ