wyznacz współczynniki k i l

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kamiolka28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lanckorona
Podziękował: 62 razy

wyznacz współczynniki k i l

Post autor: kamiolka28 »

Wyznacz takie współczynniki k i l wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} - 3x^{3} + x^{2} +kx +l}\),
aby dzieląc go przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{2} - 2x - 2}\)
otrzymać resztę:
a) \(\displaystyle{ R(x) = 1}\)
b) \(\displaystyle{ R(x) = 2x +3}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

wyznacz współczynniki k i l

Post autor: bartek118 »

Po prostu podziel wielomian W przez P, na przykład sposobem "pod kreskę" i wyjdzie reszta w zależności od k i l. Wystarczy wtedy tylko przyrównać tę resztę do tych podanych w zadaniu i obliczysz k i l.
ODPOWIEDZ