Dzień dobry. Mam takie zadanie:
Na parkingu stoi autobus.
W autobusie siedzi 7 dzieci.
Każde dziecko ma 7 plecaków.
W każdym plecaku jest 7 dużych kotów.
Każdy duży kot ma 7 małych kotów.
Każdy kot ma 4 nogi.
Poniżej jest rozwiązanie, o którego sprawdzenie chciałbym poprosić.
1.
7 małych kotów ma 7*4 nóg, czyli 28.
7 dużych kotów ma 7*4 nóg, czyli 28.
2.
Skoro jeden duży kot ma 7 małych kotów,
które mają łącznie 28 nóg, to wynika z tego, że
razem mają 28+4=32 nogi.
A, więc z tego wynika również, że 7 dużych kotów
i ich 7 małych kotów, łącznie mają 7*32 nogi, czyli
224 nogi. Wynika z tego, także, że 224 nogi są w jednym plecaku.
3.
Skoro w jednym plecaku jest 224 nogi, a my mamy
7 plecaków, to łącznie mamy 7*224 nogi, czyli 1568 nóg.
4. Każde dziecko ma 2 nogi. Dzieci jest 7, więc łącznie mają 14 nóg.
5. Skoro każde dziecko ma po 7 plecaków, w których łącznie znajduje się 1568 kocich nóg, a dzieci jest 7, to
łącznie przy każdym z dzieci jest 7*1568 nóg kotów, czyli 10976 nóg kotów.
6.Skoro łącznie przy każdym dziecku jest 10976 nóg kotów, a dzieci łącznie mają 14 nóg, to
wynika z tego, że razem wszyscy (nogi kotów i nogi dzieci) mają 10976+14 nóg, czyli 10990 nóg.
Odp. W autobusie jest 10990 nóg.
Koty i dzieci w autobusie
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Koty i dzieci w autobusie
Dobrze. Choć szybciej można do tego dojść:
\(\displaystyle{ 7 \cdot 2=14}\) - ilość nóg dzieci
\(\displaystyle{ 7 \cdot 7 \cdot 7}\) - ilość dużych kotków
\(\displaystyle{ 7 \cdot 7 \cdot 7 \cdot 7}\) - ilość małych kotków
\(\displaystyle{ 4(7 \cdot 7 \cdot 7 +7 \cdot 7 \cdot 7 \cdot 7)+14=10990}\)
\(\displaystyle{ 7 \cdot 2=14}\) - ilość nóg dzieci
\(\displaystyle{ 7 \cdot 7 \cdot 7}\) - ilość dużych kotków
\(\displaystyle{ 7 \cdot 7 \cdot 7 \cdot 7}\) - ilość małych kotków
\(\displaystyle{ 4(7 \cdot 7 \cdot 7 +7 \cdot 7 \cdot 7 \cdot 7)+14=10990}\)